Lov og orden i Hugulia
Lov og orden i Hugulia
Motorisert ferdsel i Hugulia
Det kan være greit å kjenne til reglene for bruk av motorisert kjøretøy på Hugulia eiendom, det være seg motorsykkel, bil, traktor, løypelegger, snøscooter, Elsykkel, osv. Nedenfor finner du de gjeldende bestemmelser for bruk av motorisert kjøretøy på Hugulia eiendom.
Hugulia hytteområdes veinett:
Veinettet inne på Hugulia eiendom er privat, hvilket markeres med låst bom ved områdets innkjørsel. Hugulia velforening vedlikeholder veinettet i samarbeid med grunneieren. Motorisert ferdsel på veinettet tillates til nødvendig nyttekjøring til og fra hytte, mens fornøyelseskjøring, øvelseskjøring og lignende ikke bør finne sted. Kjøring på veinettet begrenses til personer som benytter hytte på området, er fullverdige medlemmer eller veibruker-medlemmer i Hugulia velforening, servicepersonell/håndverkere etter avtale med hytteeier/velforening samt grunneier og dennes representanter. Se også "Bommen på Hugulia" annen steds på disse nettsider.
Nordre Land kommune - om motorisert ferdsel i utmark og vassdrag:
Viktig lov/forskrift er: Motorferdselloven (Lov om motorferdsel i utmark og vassdrag), Lovdata: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1977-06-10-82?q=motorferdsellov og Motorferdselforskriften (Forskrift for bruk av motorkjøretøyer i utmark og på islagte vassdrag), Lovdata: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1988-05-15-356?q=nasjonal+forskrift+motorferdsel.
I utmark og vassdrag er motorferdsel ikke tillatt med mindre annet følger av denne lov eller vedtak med hjemmel i loven. Lov og forskrift inneholder derfor en del fritaksmuligheter, i hovedsak rettet mot samfunnsmessig viktige behov. Det er likevel viktig å få myndighetens vurdering av om ferdselen er innenfor rammene for den ferdsel som det er direkte hjemmel for. Anbefaler derfor at alle tar kontakt med kommunen.
Nordre Land kommune har en ordning med tildeling av ervervsmessige snøscooterløyver (jf. motorferdselforskriften § 5 første ledd bokstav a)), hvor fastboende kan søke om å få tildelt løyver for å drive oppdragskjøring med snøscooter. Ordningen fornyer/ tildeler løyver i perioder på tre år, og gjeldende periode er 01-01-2016 til 31-12-2018. Se hvem som har løyve for ervervsmessig snøscooterkjøring...
Hugulia eiendom
Generelt gjelder for hele året at det ikke er tillatt å bruke motorisert kjøretøy i Hugulias utmark, d. v. s. utenfor hytteområdets bilveier (sommer- og vinterveier). Ingen motorisert ferdsel i utmark er tillatt uten grunneiers skriftlige tillatelse og kommunens godkjenning.
For Hugulia gjelder ett unntak fra forbudet: For registrert kjøretøy i tjeneste. Dette omfatter de tre sameiernes (Fjellstua, Slåtten og Hugulia velforening) løypemaskin i løypekjøring og kjøretøy i redningstjeneste, f. eks. Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Politiet og tilsvarende organisasjoner. Disse kan kjøre både i og utenfor skiløypenettet som er godkjent av kommunen, d. v. s. de skiløyper som Velforeningen holder åpen i dag.
Tillatelser:
Odd H. Bergli har tillatelse til å kjøre snøscooter på vår eiendom «i det øyemed og i det tidsrom som den kommunale løyve gjelder for». Han må ha ny godkjenning av oss når han søker om fornyelse av kommunens løyve.
Ingen andre har POSTKOMs tillatelse til å kjøre snøscooter, private løypemaskiner eller annet motorkjøretøy utenfor veiene på Hugulia eiendom.
Det er heller ikke tillatt - sommer som vinter - å frakte byggematerialer, varer etc. med bil, ATV, Elsykkel eller annet motorkjøretøy utenfor områdets bilveier, unntatt hogstmaskiner og biler/traktorer i forbindelse med tømmer- og vedhogst.
Etter særskilt søknad kan Postkom gi servicebedrifter engangs-tillatelse til å besørge varetransport, men ikke persontransport, med snøscooter på vår eiendom. Vedkommende må ha kommunal godkjennelse i tillegg. Ingen har slik tillatelse pr mars 2016.
Brudd og reaksjoner på disse bestemmelser
Alle som møter snøscooter eller annet motorkjøretøy i utmarka på Hugulia - i og utenfor løypene -, kan be vedkommende fører å legitimere seg og vise løyve og førerkort. Har vedkommende ikke godkjente papirer, bes dette rapportert til Postkoms oppsynstjeneste for jakt, fiske og miljø: Kjetil Fosslien, tlf. 932 97 970 eller Bjørn Strandvik, tlf. 957 61 555 som har politimyndighet i slike saker. Ta bilde av kjøretøyet i terrenget.
Ulovlig motorisert ferdsel i utmark blir i så fall meldt til Politiet.
Hundeholdsregler i Nordre Land
Grunneier minner om at hundeholdsreglene for Nordre Land kommune (inkludert Synnfjell og Spåtind) gjelder både i og utenfor hytteområdet i Hugulia og også for oss som holder til i hytteområdet.
Nedenfor har vi derfor samlet de viktigste punktene på en forhåpentligvis oversiktelig måte:
I periode med båndtvang skal en hund bli holdt i bånd eller forsvarlig inngjerdet eller innestengt, slik at ikke den kan jage eller skade storfe, sau, geit, fjærfe, rein, hest eller vilt, herunder viltets egg, reir og bo.
Båndtvangperioder:
Fra 1/4 til og med 20/8: Det er ordinær båndtvang for alle hunder, jfr "hundeloven".
Fra 21/8 til og med 30/9: Det er utvidet båndtvang der bufè beiter, jfr. "hundeforskriften" (det vil si all utmark i Nordre Land kommune).
Hundeeier plikter dessuten til enhver tid å undersøke om kommunen har iverksatt ekstraordinær båndtvang.
Les lov og forskrift her:
- "Lov om hundehold (hundeloven)"
- "Forskrift om hundehold, Nordre Land kommune, Oppland (hundeforskriften)"
Spesielt nevnes at "Hundeforskriften" for Nordre Land har bl.a. følgende bestemmelser:
§ 3.Sikring av hund
1. Det er ordinær båndtvang for hund fra og med 1. april til og med 20. august, jf. hundelovens § 6, 1. ledd.
2. Hunder skal holdes i bånd eller være forsvarlig innestengt eller inngjerdet.
---a) I boligfelt og på handleområder hele året .
---b) Hund bør føres i bånd i forbindelse med ferdsel i alle preparerte skiløyper i kommunen.
---c) På «Dokkastien» med start Kolbjørnshusbrua og til Dokkadeltaet. (begrunnes med stor aktivitet av skolene i kommunen og et yrende dyreliv).
---d) I områder der bufe har rett til å beite og faktisk beiter fra og med 21. august til og med 30. september.
§ 4.Områder der hunder ikke skal ha tilgang
a) Barnehager
b) Skoler og skolegårder
c) På kirkegårder.
Unntatt fra denne paragraf er førerhunder for blinde og svaksynte. Andre hunder har bare tilgang i undervisningssammenheng og etter avtale med ansvarlig for skole eller barnehage.
§ 5.Unntak fra sikringsreglene
Viser til unntaksbestemmelser i lov 4. juli 2003 nr. 74 om hundehold.
Nordre Land kommune kan etter skriftlig søknad innvilge unntak fra båndtvangsreglene i hundeloven § 4, § 6 og § 7 når dette er hensiktsmessig i forhold til:
a) Organisert bruk av hunder til takserings- og forskningsarbeid.
b) Organisert trening og jakt med hunder (avtalt med grunneier, web-redaksjonens merknad).
c) Dressert gjeterhund med godkjent bruksprøve som brukes til å vokte storfe, sau eller geit.
§ 6.Om ro, orden og forebygging av forsøpling
Det er ikke tillatt å ha hund med vedvarende, støyende adferd ute i tettbebygd strøk. Det skal være stille mellom kl. 23.00-06.00.
Hundeholder plikter straks å fjerne ekskrementer som hunden etterlater seg på vei, gangvei, fortau, park, bru, brygge, strand, annen manns hage/gårdsplass, idrettsanlegg, i eller langs turvei, skiløype og i tilrettelagt friluftsområde eller annet offentlig sted som benyttes av allmennheten.
Bålbrenning & Bruk av åpen ild
Kvistrydding på hyttetomta er en nærmest årlig aktivitet i Hugulia, ofte etterfulgt av brenning av kvister på åpent bål. Som hytteeier er det greit å være kjent med de viktigste reglene for åpen brenning (all brenning som skjer utendørs) og tips i den forbindelse. Les mer om dette nedenfor.
Offentlige forskrifter
nb Nordre Land kommune har egen forskrift om åpen brenning og brenning av avfall i småovner. Denne finner du utdrag av på kommunens hjemmesider.For fulltekst forskrift, se Lovdata: Forskrift om åpen brenning og brenning av avfall i småovner, Nordre Land kommune, Oppland samt Lovdata: Forskrift om brannforebygging
I utgangspunktet er all bruk av "åpen brenning" forbudt innenfor kommunens grenser!
Følgende er unntatt fra forbudet:
- Åpen brenning på grill eller utepeis, men kun tillatt ved bruk av grillkull eller ved.
- "Kaffebål" og bål brukt i tradisjonelt friluftsliv (utmark). Likevel forbudt i eller nær skogsmark, se nedenfor.
- Brenning av avfallstrevirke i vedovn - men gjelder ikke brenning av impregnert og overflatebehandlet/malt trevirke.
- Brenning av avispapir og liknende til opptenning i vedovn.
- Sankthansbål/Vardebrenning som del av nasjonal markering eller offentlig tilstelning - men gjelder ikke brenning av impregnert og/eller overflatebehandlet/malt trevirke.
- Brenning av kvist og rydningsvirke utenfor tettbygde strøk f.o.m. 15. oktober t.o.m. 15. mai. Likevel forbudt i eller nær skogsmark, se nedenfor.
- "Bråtebrenning og brenning av tørt hageavfall utenfor tettbygd strøk om våren" der avstand mellom boliger er mer enn 100 meter. Slik brenning forutsetter at hageavfall, virke, lauv og lignende som brennes er tørt.
- Det skal tas hensyn til værforhold, vindretning med mere ved brenning.
Følgende tips kan være greit å huske på:All åpen brenning gjøres på egen regning og risiko!
Alltid en voksen og edru person som ansvarlig ved bruk av åpen ild.
Brenning skal ikke foregå etter mørkets frembrudd
Brenning av malt/overflatebehandlet/impregnert virke er ikke tillatt. Leveres til Gjenvinningsstasjonen på f.eks. Åmodt.
Brenn kun under forskriftsmessige forhold (fuktighet, vindstyrke og vindretning)
Unngå å brenne nær trær, tørt grass, busker og hytte.
Unngå vind og ugunstig vindretning.
Beste tid for brenning er når bakken er våt etter regn/dekket av snø.
Ha alltid 1-2 bøtter med vann i beredskap.
Bålet bør kunne slukkes med 1-2 bøtter vann.
Kast ikke for mye brenne på bålet - unngå "gnistregn" eller bål du ikke klarer å slukke hurtig.
Oppgjort ild må ikke forlates før den er fullstendig slukket. Bruk vannbøttene, evt. fyll flere ganger om nødvendig.